Dorpen in Myanmar

Vanaf 2014 en gedurende drie jaar neemt Orifarm deel aan het project “Steun een dorp”, waarbij we hulp bieden aan 10 dorpen in Myanmar.

Het project draagt bij aan heel wat initiatieven die ontworpen zijn om de lokale bevolking in landelijke gebieden te helpen om een duurzaam levensonderhoud tot stand te brengen en te garanderen dat de huidige positieve ontwikkeling in Myanmar verder gaat.

Over het project

Het project “Steun een dorp” is gebaseerd op een coöperatieve instelling waarbij iedereen elkaar helpt en de gemeenschap het individuele gezin versterkt. De hulp ondersteunt heel wat initiatieven waaronder het aanleggen van groentetuinen, het kweken van wormen voor compost en meststoffen, het opstarten van veebedrijven, het aanleggen van rijstbanken om voedselvoorraden tijdens perioden van droogte te garanderen, het verbeteren van toiletten en sanitaire omstandigheden en het opleiden van gezondheidswerkers.

Het project geeft vrouwen in landelijke gemeenschappen ook de kans om spaargroepen op te richten waar ze in ruil geld kunnen leven voor investeringen. Met deze investeringen kunnen ze een stuk land huren om rijst te kweken en daardoor een gegarandeerd regelmatig inkomen verdienen.

‘Steun een dorp’ gaat veel verder dan een aantal vrouwen onderwijzen in groentetuinen en veehouderij. Vele gezinnen zullen het zich kunnen veroorloven om hun kinderen naar school te sturen en daardoor wordt de toekomst van het hele gezin verbeterd.

Waaroom Myanmar?

Myanmar is een land dat zich in een razend tempo ontwikkeld. De laatste jaren heeft het land hervormingen en democratisering gekend. De pers is er vrijer en vrijer geworden en mensen hebben meer rechten gekregen.

Myanmar is ook een land met eindeloze mogelijkheden en een bevolking die de energie en het verlangen heeft om haar maatschappij te verbeteren en die bereid is om een inspanning te leveren om voor zichzelf te kunnen zorgen.

Het doel van ‘Steun een dorp’ is de inwoners van Myanmar exact de hulp te geven die ze nodig hebben om de ontwikkeling voort te stuwen en hen te laten overnemen nadat ze hulp hebben gekregen.

Over Myanmar

Sinds de onafhankelijkheid van het land in 1948 zijn opeenvolgende militaire junta’s aan de macht geweest. Jaren van verwaarlozing, isolatie, gebrek aan investeringen vanuit het buitenland en etnische conflicten betekenen vandaag dat één op de vier inwoners van Myanmar gevangen zit in de armoede zonder toegang tot elementaire gezondheids- en onderwijsdiensten.

Meer dan 500.000 mensen in Myanmar zijn interne vluchtelingen of wonen in ballingschap buiten het land. Niet ontplofte mijnen en munitie verhinderen de ontwikkeling van grote gebieden, vooral langs de grens met Thailand.

De verkiezingen van 2010 en 2012 gaven de NLD (National League for Democracy) met oppositieleider Aung San Suu Kyi politieke invloed. Op hetzelfde moment begon de nieuwe burgerlijk-militaire regering van president U Thein Sein aan een politieke hervorming die een gedeeltelijk herstel van de vrijheid van meningsuiting, groter bereik voor maatschappelijk werk en de mogelijkheid om zich kritisch op te stellen tegenover de regering en de staatsadministratie tot gevolg had. Maar er ligt nog veel werk op de plank.

Nieuwsgierig naar meer?

DanChurchAid (Folkekirkens Nødhjælp) leidt het project ‘Steun een dorp.

U kunt meer lezen over de organisatie en het project op de website: https://www.danchurchaid.org/