Scholen in Cambodja

Orifarm heeft een bijdrage geleverd aan de oprichting van zeven scholen in de landelijke provincies van Cambodja via het Landelijke scholenprogramma.

De eerste school, The Little Mermaid School, werd afgewerkt in oktober 2006 en sindsdien zijn er nog 6 scholen gebouwd met financiële steun van Orifarm onder de naam 'Hans Christian Andersen Schools'.

Over het project

De basis voor de oprichting van de scholen zijn de twee non-profitorganisaties: “American Assistance for Cambodia” en “Japan Relief for Cambodia”, die geld ophalen bij privé-investeerders in Verenigde Staten en Japan waar de stichter van het project, Bernard Krisher, woont.

De Asian Development Bank draagt $ 12.000 bij, privédonoren $ 15.800. Voor dit bedrag kunnen er scholen worden gebouwd, middelen voor leerkrachten worden aangekocht en zonnepanelen worden geïnstalleerd om genoeg stroom op te wekken voor een computer om de leerlingen toegang te geven tot het internet. Ze moeten ook leraars aanwerven om Engels te geven en in informatietechnologie investeren.

Wanneer de school opgericht zal zijn, wordt ze geleid als en gewone staatsschool in Cambodja onder de bevoegdheid van het Cambodjaanse Ministerie van Onderwijs.

Cambodja

Cambodja lijdt nog steeds onder de jaren van het Rode Khmer-regime van 1974 tot 1979. Meer dan 2 miljoen van de 8 miljoen inwoners stierven als gevolg van de totale herlocatie van de stedelijke bewoners naar het platteland, executies of opdeling van gezinnen. Ziekten en honger droegen ook bij tot de uitroeiing.

De opgeleide elite verdween volledig en vandaag worstelt het land nog steeds om dit opleidingsvacuüm op te vullen. Meer dan 65% van de bevolking is ongeletterd - 78% van alle vrouwen. Meer dan 40% van de bevolking is jonger dan 14 jaar (ong. 6 miljoen).

Dit legt heel wat druk op de overheid om onderwijs te garanderen aangezien bijna alle intellectuelen, opgeleide mensen, artiesten en leraars van het land werden uitgeroeid tijdens de vier jaar van Pol Pot. Het gevolg van deze uitroeiing is een totaal gebrek aan onderwijstraditie - met andere woorden, ze moeten helemaal opnieuw beginnen.

Vandaag zijn er meer dan 3.000 dorpen in Cambodja zonder enige vorm van school waar kinderen geen onderwijs krijgen of waar ze worden gedwongen om in een open veld te zitten zonder enige vorm van bescherming tegen de zon of regen.

Het Rural Schools Program en de toekomstige ontwikkeling van Cambodja ondersteunen is daarom een belangrijke bijdrage van Orifarm geweest.

 

Nieuwsgierig naar meer?

Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over het project, kunt u de homepagina van Cambodia Schools bezoeken.